Kratom, neboli Mitragyna speciosa, je tradiční bylina pocházející z jihovýchodní Asie. Je to jedna z nejznámějších bylin, kterou odborníci doporučují na různé neduhy, díky jejím nesmírným léčivým vlastnostem. Kratom se většinou používá k léčbě bolesti. Obsahuje četné sloučeniny, přičemž dvě nejaktivnější jsou mitragynin a 7-hydroxymitragynin. Mitragynin interaguje s vaším tělem stejně jako opioidní drogy, zatímco 7-hydroxymitragynin ovlivňuje schopnost určitých neuronů v těle vnímat bolest.

Kromě úlevy od bolesti přichází kratom také s některými euforickými účinky. Když budete bylinu konzumovat, vyvolá ve vašem těle vylučování hormonů pro dobrý pocit a dodá vašim svalům náhlé přívaly energie, které pozitivně ovlivní vaše cvičení a zároveň zvýší vaši sexuální vitalitu. Představíme si 7 hlavních zdravotních výhod listů kratomu, o kterých jste pravděpodobně ještě nevěděli.

1. Úleva od bolesti

Bolest je nejčastější stav, který listy kratomu umí léčit. Bolest je klasifikována podle toho, odkud pochází a jaké části těla postihuje. Z hlediska původu máme nociceptivní a neuropatické bolesti. Nociceptivní bolesti jsou výsledkem fyzického poranění tělesné tkáně, svalu nebo šlachy. Neuropatické bolesti jsou vyvolány chronickými stavy, jako je roztroušená skleróza, rakovina, cukrovka, artritida atd. Bez ohledu na původ působí bolest na organismus jak po stránce fyzické, tak psychické. Listy kratomu jsou užitečné pro léčbu všech druhů bolesti, i když mimořádně dobře fungují při neuropatických bolestech. Listy ulevují od bolesti vazbou na receptory bolesti umístěné v centrálním nervovém systému a jinde v těle. A i když existuje několik kmenů kratomu, červený kratom je nejvíce nabízený pro své analgetické účinky.

2. Zbavte se úzkosti a zvedněte náladu

Zlepšení nálady je dalším možným zdravotním přínosem. Různé výzkumné studie zjistily, že kratom je užitečný pro navození pozitivního stavu mysli a způsobí, že uživatelé mají celkově optimističtější přístup k životu. Přestože není opioid, přináší účinky, které jsou velmi podobné účinkům opioidních drog, jako je heroin, kodein a morfin. Když konzumujete listy, mitragynin se váže na opioidní receptory, které se nacházejí ve vašem mozku a které jsou zodpovědné za regulaci nálady. V důsledku toho se cítíte méně úzkostlivě a více optimisticky. Sedativní účinky kratomu jsou také významné při zmírňování deprese a úzkosti. Pokud hledáte zcela přirozený způsob, jak zvýšit svou motivaci, nehledejte nic jiného než kratom.

3. Zlepšete energii

Listy kratomu jsou známé pro své obrovské metabolické účinky, které značně zvyšují energetickou hladinu uživatele. Podle studií tyto listy vyvolávají určité metabolické procesy, zatímco jiné zlepšují, čímž stupňují schopnost těla vytvářet energii. Také listy kratomu přicházejí se skrytým přínosem zvýšeného krevního oběhu. Se zlepšenou cirkulací krve je do vašich životně důležitých tělesných buněk transportováno více kyslíku, což následně ovlivňuje, jak rychle tyto buňky metabolizují potravinové látky na výrobu energie. To může vysvětlit, proč je kratom jedním z nejvíce doporučovaných přírodních léků pro lidi s chronickým únavovým syndromem. I když netrpíte poruchami souvisejícími s únavou, stále můžete využít výhody kratomu, které zvyšují energii, k plnění vašich každodenních úkolů. Například listy se mohou hodit při namáhavém tréninku, protože výrazně zkracují dobu potřebnou na odpočinek mezi sériemi.

4. Zlepšuje soustředění

Již jsme zmínili, že listy mají sedativní účinky a vy byste mohli být zvědaví, jak by vám listy mohly pomoci udržet pozornost. Když konzumujete kratom, vyvolává uvolňování acetylcholinu. Acetylcholin je neurotransmiter, který hraje významnou roli při posilování soustředění a také při zmírňování bolesti, svalové kontrakce a regulaci endokrinního systému. Podle výzkumu acetylcholin zlepšuje paměť a soustředění tím, že zvyšuje schopnost kortikálních okruhů reagovat na smyslové podněty. Tyto účinky jsou zvláště užitečné pro studenty, kteří se chtějí během studia soustředit a zároveň si mohou pamatovat věci, které se naučili před měsíci. Kratom také indukuje uvolňování serotoninu a dopaminu, které jsou všechny spojeny se zvýšeným soustředěním a rozpětím pozornosti.

5. Zlepšení kognice

To je další duševní výhoda, kterou můžete získat použitím listů kratomu. Jak už možná víte, náš mozek může optimálně fungovat pouze tehdy, pokud přijímá dostatečné množství živin a energie uvolněné z metabolických procesů v těle. Játra obsahují mikrozomální enzymy fáze I i fáze II, které metabolizují kratom na různé alkaloidy. Jakmile jsou alkaloidy metabolizovány, působí na Mu stejně jako delta a kappa opiátové receptory, které se nacházejí v CNS a periferních nervech. Mitragynin většinou působí na delta receptory, zatímco 7-hydroxymitragynin interaguje s Mu receptory. Společně tyto opioidní receptory zajišťují působivý kognitivní výkon.

6. Uzdravení ze závislosti

Kratom má účinky podobné opioidům, ale na rozdíl od opioidních léků je pouze částečným opioidním agonistou. Hlavním důvodem, proč odborníci předepisují listy kratomu k léčbě závislosti, je to, že poskytuje podobný pocit jako opioidní drogy, ale nezahrnuje poklesy. Zatímco kratom interaguje s opiátovými receptory, nevyvolává dlouhodobou závislost. I po období dlouhodobého používání bude chuť vašeho těla na kratom vždy normální. Listy také pomáhají léčit různé stavy spojené s abstinencí opioidů, jako je nevolnost a zvracení, nespavost, úzkost a také změny nálady a jako zcela přírodní bylina představuje mírnější vedlejší účinky.

7. Léčba diabetu

To je pravděpodobně jedna z nejméně známých výhod. Výzkum však naznačuje, že kratom by mohl mít pozitivní účinky na hladinu cukru v krvi. Alkaloidy, které listy obsahují, mohou pomoci upravit hladiny krevního inzulínu a glukózy. Tím, že udržují množství těchto dvou látek pod kontrolou, listy předcházejí nebezpečným vrcholům a poklesům, které jsou spojeny s cukrovkou, což pomáhá udržet cukrovku na uzdě a zároveň pomáhá těm, kteří jsou již postiženi, zvládnout tento stav.

Listy kratomu také interagují s receptory sytosti, které se nacházejí v hypotalamu. Pokud trpíte obezitou nebo cukrovkou, můžete si vzít kratom, aby vám pomohl omezit chuť na cukr, čokoládu a další potenciální spouštěcí potraviny.

Je zřejmé, že listy kratomu se mohou pochlubit více zdravotními přínosy, než se dříve myslelo, a nejlepší na tom je – existuje mnoho způsobů podávání, se kterými můžete experimentovat. Kratom můžete konzumovat v práškové formě, v koktejlu s jinými přírodními bylinami nebo si jej přimíchat do nápojů. Nejlepším místem pro pořízení kratomu je internetový obchod GreenHerbs.cz.

Similar Posts